INDIA EXPRESS - pyhää ja populaaria

Bollywood


 

Intian elokuvateollisuus on maailman suurinta, käytettiinpä mittarina sitten tuotettujen elokuvien tai myytyjen lippujen määrää. Maassa tuotetaan vuodessa jopa 1000 elokuvaa, jotka keräävät yli 300 miljoonaa katsojaa.

Mumbai (ent. Bombay) on intialaisen elokuvateollisuuden tärkein keskus. Nimi Bollywood on yhdistelmä Bombaysta ja amerikkalaisen elokuvateollisuuden tyyssijasta Hollywoodista. Bollywoodilla viitataan joskus kaikkiin intialaisiin viihde-elokuviin, mutta ennen kaikkea Mumbain hindinkieliseen elokuvateollisuuteen. Intian tärkeitä elokuvakaupunkeja ovat myös mm. Kolkata (ent. Kalkutta) ja Chennai (ent. Madras). Melkein joka osavaltiolla ja kieliryhmällä on omat elokuvansa.

Bollywood-elokuvat ovat useimmiten musikaaleja, joissa tanssi- ja laulunumerot vuorottelevat draamallisten kohtausten kanssa. Usein elokuviin on upotettu kymmeniä lauluja ja tanssikohtauksia. Bollywood-elokuvia kutsutaan myös masala-elokuviksi, koska niissä eri lajityypit yhdistyvät ainutlaatuiseksi sekoitukseksi, masalaksi, aivan kuten mausteet. Samassa musikaalielokuvassa yhdistyy usein piirteitä koskettavasta rakkaustarinasta, vertahyytävästä trilleristä ja päälle päätteeksi hersyvästä komediasta.

Bollywood-elokuvista suurin osa on melodramaattista viihdettä, mutta myös poikkeamia taiteellisempaan suuntaan esiintyy. Viihde-elokuvan rinnalla on koko ajan elänyt vakavamman intialaisen elokuvan traditio, josta Bollywood-ohjaajatkin toisinaan ammentavat. Viime vuosina nuorten kaupunkilaisten koulutettu sukupolvi on ruvennut vaatimaan Bollywoodinkin suunnalta taiteellisesti kunnianhimoisempia ja monitasoisempia elokuvia. Niitä on myös saatu.


Juliste elokuvasta Ganga Jamuna Saraswathi, 1988. Tuottaja: S. Ramanathan.
Kuva: Yehia Eweis

 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 3.3.2006