< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Gun Holmström (1964 - )
 
teos Omfalomiini  
kartalla Rekipellonpuisto, Vesala  
vuosi 2006  
kuvia 1, 2  

Gun Holmströmin interaktiivinen taideteos Omfalomiini sijaitsee Vesalan Rekipellonpuistossa Mellunmäen etelälaidalla. Puisto on kolmionmuotoinen ja hiekkateiden ympäröimä. Ruostumattomasta teräksestä tehty teos kiiltelee keskellä kohoavan pienen kumpareen laella, jonne johtaa taiteilijan kolme vapaasti muotoilemaa kivipolkua. ”Omfalos” tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”napaa”, maailman keskipistettä. Muinaisissa oraakkelien temppeleissä omfalokset olivat tärkeitä esineitä, joiden kautta uskottiin pystyvän kommunikoimaan suoraan jumalten kanssa. Teoksen sisään kätkettyjen optisten äänisensoreiden sävelasteikko reagoi käden liikkeiden varjoihin. Pimeällä teos pysyy hiljaisena.

Omfalomiini -teos sai II palkinnon Vuosaaren Uutelan taideteoskilpailussa v. 2003. Kilpailulautakunta kuvailee lausunnossaan teosta oudon kiehtovaksi, jossa katsojan osallistuminen teokseen muodostaa performanssimaisen tapahtuman ja luo näin uutta konseptia julkiselle taiteelle. Taiteilija itse luonnehtii teostaan poikkitaiteelliseksi, veistoksen ja ääniteoksen välimuodoksi. Teoksen peilikirkkaaseen kupuun heijastuvat ympäristön väri- ja valoilmiöt sekä katsojan liikkeet, jotka saavat aikaan sisältä tulevan äänimaailman.

Gun Holmström on kansainvälisesti tunnettu kuvataitelija, joka on opiskellut Turun piirustuskoulussa. Hän on erikoistunut videotaiteeseen mutta tekee myös mm. veistoksia ja installaatioita.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001