< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Juhana Blomstedt (1937 - 2010)
 
teos Vapaaheitto  
kartalla Munkkiniemen yhteiskoulun piha, Munkkiniemi  
vuosi 2010  
kuvia 1  
Juhana Blomstedtin Vapaaheitto-teos on kunnianosoitus urheilu- ja koripallokulttuurille sekä erityisesti Helsingin Munkkiniemen alueella ja koulun piirissä aikoinaan virinneelle koripalloharrastukselle. Kapeneva teräsmuoto kuvaa koripallopelissä keskeistä elementtiä, vapaaheittoa. Koripallon liikerataa kuvaavan kaaren kärki päättyy korirenkaan korkeuteen, eli kentän pinnasta 3.05 metriin. Teräksestä toteutetun veistoksen kokonaiskorkeus on lähes kuusi metriä.

Innokkaana koripalloilijanakin tunnettu ja Torpan pojissa nuoruusvuosinaan pelannut taiteilija Juhana Blomstedt oli maamme johtavia klassisen modernismin edustajia. Blomstedt oli kiinnostunut havaitsemisen lainalaisuuksista ja geometristen muotojen moniselitteisyydestä. Koripalloaiheinen Vapaaheitto-veistos jäi taiteilija Juhan Blomstedtin viimeiseksi työksi.

Veistoksen kustannukset on hankittu kansalaiskeräyksellä. Hankkeen suojelijana toimi Munkkiniemen säätiö. Veistos luovutettiin Munkkiniemen yhteiskoululle lokakuussa 2010 sen paljastuksen yhteydessä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001